ŽUPNIJA
GORNJA SVETA KUNGOTA

Placeholder image

Nazaj

Pasijonske jaslice v Zgornji Kungoti

Pasijonska scena (prikaz Kristusovega trpljenja) v cerkvi v Zgornji Kungoti, delo rezbarja Dušana Knehtla. Na ogled bodo do 18. marca. Prikazani so dogodki od velikega četrtka do velike noči.

Jaslice so v naši zavesti in tradiciji navzoče najbolj ali predvsem kot vidna in nazorna upodobitev Jezusovega rojstva. Pod njimi pa razumemo tudi vsak drug dogodek iz zgodovine odrešenja. Tako poznamo še binkoštne, pasijonske, velikonočne jaslice (prevod iz nemščine) in druge, ki prikazujejo evangeljske dogodke od božiča dalje. Pri nas so na tem področju še posebej ustvarjalni Ana Češarek, Matjaž Bitenc, skupina jasličarjev v župnijski cerkvi na Šutni v Kamniku.

Pasijonske jaslice, ki se prvič pojavijo v 18. stoletju in predstavljajo Gospodovo trpljenje, smrt in vstajenje, je te dni izdelal in sestavil tudi rezbar, modelar samouk Dušan Knehtl iz Zgornje Kungote, na prvo postno nedeljo, 18. februarja, pri maši v župnijski cerkvi pa blagoslovil župnik Ciril Kocbek.

Pri izdelavi pasijonskih jaslic je pomagala žena Mira, like zadnje večerje je pobarvala soseda Karolina Kaiser, ozadje iz blaga pa je poslikala študentka in prijateljica Dušanovih otrok Leja Martinčič iz Šentjurja pri Celju. Jaslice bodo na ogled v domači župnijski cerkvi do zadnjega tedna v marcu, ko bodo potovale na razstavo pirhov v Veržej (za mesec in pol) in nato še drugam.

Jože Potrpin

DOGODKI


Vse pravice pridržane. Copyright © 2017 - Župnija Zg. Kungota